Jdi na obsah Jdi na menu

Putování po Alsasku 1991

3. 10. 2013

 

yb.jpeg

Tak, je chvíli po revoluci  a hranice se pomalinku otevírají. Už v roce 1990 jsme začali na téma turné „na blind“ po Francii teoretizovat a následně zjišťovat co by takový výlet do zahraničí skutečně obnášel. Jarda Schejbal měl ve Francii kamaráda, který do Alsaska kdysi emigroval a byl ochoten dělat nezbytného překladatele a manažera. Mě se podařilo s mým bratrancem Jirkou Klekerem předběžně domluvit autobus, s tím, že by Jirka dělal šoféra a zároveň zajistil všechna tehdy nezbytná povolení k výjezdu za hranice.

První výjezd jsme zrealizovali v roce 1991. Ivánek Kolář, coby zvukař zajistil namluvení doprovodného slova k programu ve francouzštině a němčině, my jsme vyrobili náhradní čepele ke kordům a k palašům, zařídili si ve většině případů pasy, naložili rekvizity, sudy s pivem, pípu, jídlo, manželky a přítelkyně, za peníze z kasy vyměnili marky i franky a vyrazili do naprostého neznáma. 

Naše představy se naštěstí bezezbytku naplnily. Nepotřebovali jsme žádnou agenturu jako dnes, objeli jsme pouze města a vesnice v horním Alsasku, rozdali propagační materiály, s tím, že pokud je na tento rok již kultura naplánovaná, je možnost, že v případě zájmu přijedeme i v roce dalším. Jardův kámoš Jirka, emigrant, manažer, obětavec a úžasnej plašan, zajišťoval místa na postavení stanů a domluvil na řadě míst možnost vystoupení s vybíráním dobrovolného vstupného do klobouku. Ke konci dovolené se mu podařilo dokonce domluvit i nějaká vystoupení za hotové.

Promoakce ve Wissembourgu

ya.jpeg

Šermovali jsme v Lauterbourgu, Wissembourgu, Ingwilleru, Pfaffenhoffenu, La Petite-Pierre a na soukromém hradě Lichtenberg. Šerm nám zcela v pohodě zajistil zaplacení cesty i veškeré náklady a především jsme si připravili půdu pro další rok.

Příprava na vystoupení na Lichtenbergu. Poté velká taškařice. Místním rádiem byla při vystoupení sejmuta zvuková složka, použitá jako podklad pod rozhovor s Jardou Schejbalem, který v živém vstupu Jirka simultánně překládal. Váleli jsme se smíchy...

8.jpeg

 Jedno z několika vystoupení na Lichtenbergu, kde jsme nakonec zůstali mimo jiné i díky vynikajícímu Beaujolais, které jsme směnili s nic netušícím majitelem za perlu v podobě litrové láhve Pražského výběru

9.jpeg

Domluva s „manažerem“ před propagačním průvodem po Wissenbourgu, vystoupení nakonec za hotové. Zasponzoroval nás dvěma tisíci franky místní velkouzenář .

b.jpeg


Při tomto desetidenním výletu jsme získali, kromě spousty zkušeností i spoustu užitečných kontaktů, domluvili vystoupení na příští rok a v Lichtenbergu jsme si na rok 1992 domluvili dokonce i fotbálek s místními fotbalisty. Naše pozvání k nám ovšem se strachem odmítli, protože v této době si představovali naši republiku zhruba tak, jako my dnes Somálsko...

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář